Hämnden var bättre förr? Stockholms blodbad

Det finns väl tusen olika hämndaktioner i Stockholm, MC-krig, galna kärlekshistorier som gått fel, vänner som inte är vänner längre….. listan kan göras lång.

Fast den största hämnden i Stockholm måste väl ändå vara Stockholms blodbad år 1520. Här jäklar skulle svennarna få tyckte Kristiann Tyrann (som vi 08:or kallar honom då, danskarna har ju en helt annan version…..).

Vi har läst om hur huvuden rullade och hur torget där i Gamla stan färgades rött av allt blod som spilldes. Vi har nog alla sett den där målningen där Kristiann sitter på en tron och flinar lite hämnd-ljuvt mot de syndiga svenskarna som halshuggs. Herr Vasa däremot drog ju iväg och åkte skidor så hur hämnden så har vi ju nu indirekt ett fint litet längdskidlopp varje år!

Fast det som är riktigt intressant är när man tittar lite närmare på blodbadets avrättade. Visst kan man förstå de där poltiska figurerna och de religiösa herrarna men det finns några frågetecken. Vi har t.ex. en herre vid namn Lars Hass. Han fick också se döden i vitögat pga. Mr Tyranns hämndbegär. Varför? Jo, han grät! Lars var säkert bara en känslig kille som tyckte det var jävligt jobbigt att stå och titta på när en efter en trillade av pinn. Kanske kände han någon av dem. Kanske hade han en kärleksrelation med någon av dem. Vem vet. Huvudet miste han i alla fall för några tårars skull. Och varför i helskotta fick jag inte höra om den empatiske Lars Hass på historielektionerna? Detta uppfyller väl alla krav på skollagens fokus på mobbing, kränkande behandling och efterfrågan kring att kunna vara empatisk.

Nästa frågetecken rör en annan herre vid namn Lambredct Bårdskärare. Denna stackars frisör som bara var på jobbet och rakade en kund när han blev utsläpad på torget och avrättad. Vad gjorde stackars Lambredct för fel? Jobbade på fel dag? Dålig klippning på Tyrannen? Tänk om frisörer skickats till avrättning varje gång de gjort en dålig klippning! Jag skulle då inte vilja vara Hipster-frisör…… Huh! “Klipp nu bra på mitt huvud annars ryker ditt!” Snacka om press på jobbet….

Frågan är då om Stockholms blodbad är den värsta hämnden i Stockholms histora. Jag hävdar det.

/Camilla


Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar